torsdag 16 januari 2014

Reaktionskraft elevens val frågor

Frågor om Reaktionskraft: 

1) Syftet med att utveckla raketer var för att kunna åka ut i rymden och se hur månen ser ut i verkligheten och se hur månen ser ut, utforska själva månen för att se kratrar, man ville också kunna upptäcka andra planeter och galaxer och se om det möjligtvis finns något liv på någon annan planet än jorden och i dagsläget vet man inte om det finns något liv på någon annan planet än på jorden. Man ville se vad som till exempel orsakat att det finns kratrar på månen och orsaken till det är att kometer, asteroider och meteoriter fallit på månen och skapat stora kratrar. Dessutom var det ett krig mellan Sovjetunionen och Amerika om vem som skulle komma först till månen så det var nog också en av anledningarna till att man byggde en raket. Och syftet var att kunna se hur galaxer och hur universum ser ut och om det finns liv på någon annan planet.

2) Den första människan i rymden hette Yurij Gagarin och han var ryss. Han började sin rymdfärd i en omloppsbana runt jorden den 12 april år 1961. Han åkte i rymdfarkosten en rysk Mig-15 och hans rymdfärd höll på i två dygn. Han fick priser från hela världen över att vara den första människan i rymden.

3) Neil Armstrong var den första människan som tog ett kliv på månen men det gjorde även hans vän Aldrin Buzz den 20 juli och tog därmed människans första kliv på månen. Rymdfarkosten som sköts upp den 16 juli år 1969. Michael Collins var också med på rymdfärden men tog inte ett steg på månen utan satt runt i rymdfarkosten Columbia i omloppsbana runt månen.

4) Uppdraget hette Apollo 11. Och projektet hette First man on the moon. Första människan på månen.

5) De landade på den södra änden i Stillhetens hav av månen.

6) Månlandaren hette Eagle är örn på svenska.

7) Gravitationen är kraften som håller oss kvar på jorden och som gör att månen drar åt sig vattnet och att vi då får tidvatten på jorden. Och om vi inte skulle ha gravitation så skulle vi falla av från jorden och då skulle vi dö ute i rymden för att det inte finns något syre i rymden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar