onsdag 22 januari 2014

NO, kemi

Ämnes små byggstenar.

1) De heter atomer.

2) En molekyl består av två eller flera ihopbundna atomer.

3) Av tre sorters atomer.

4) Att ämnet bara har en sorts atomer.

5) Lite mer än 100 olika grundämnen och atomer.

6) Människan, zebran, antilopen, lejonet, gorrilan och apan består av kol. Jag tror att alla dessa djur och denna människa består av kol för att allt levande består av kol bland annat för att när vi ger koldioxid som är en förening mellan syre och kol gör det att vi får kolatomer i vår kropp och på så sätt så har alla levande varelser kolatomer i sin kropp och dels för att atmosfären består av kolatomer. Ett annat exempel är trä och det innehåller kolatomer just på grund av att allt växande i fotosyntesen får vatten, solljus, koldioxid som är en förening av kol och syre som gör att alla buskar och olika slags träd och allt som växer innehåller kol.

7) Gasen syre måste vi andas in.

8) O2 är en syre molekyl och 2O är två syreatomer och syremolekyler som inte är bundna med varandra.

9) Av grundämnet väte.

10) H2, 2H2 och 3H2 är tre vätemolekyler med tre kemiska tecknen.

11) Genom atten glänser och ofta har metallen silverfärgad, guldfärgad, eller rödaktig för att silver, guld och koppar är silvriga, guldiga och röda. Men ibland behöver metaller putsas lite för att de skall glänsa.

12) Den heter väte.

13) 5N2 är fem kvävemolekyler med en kemisk formel.

14) För att väte inte går att andas, om man skulle flyga luftballong så skulle det vara jättesvårt att komma ner med ballongen därför att ballongen skulle lyfta så oerhört mycket. Dessutom är väte väldigt brandfarligt och explosivt och det skulle kunna skapa många allvarliga bränder och explosioner i vår värld vilket skulle skapa oerhört mycket förödelse i vår värld. Det räcker med en enda liten gnista på gasen väte för att den skall börja antändas.

15) Syre och väte är orsaken till att vissa metaller tappar sin metallglans och rostar och på så sätt är vatten också ett ämne som gör att metaller förlorar sin metallglans för att vattnet kan på något sätt få själva metallytan att lossna eller förlora sin metallglans också genom att fukten som vattnet skapar när det blir varmt suger ut sig av värmen och rostar om man lägger en metallbit i den stekheta solen.

16) Därför att vatten består av två olika atomslrter i form av två väteatomer och en syreatom.

17) Gasen koldioxid bildas när ämnen som innehåller kol brinner.

18) Av grundämnena syre och järn som en järnoxid där järn och syreatomer bundna till varandrao.

19) Därför att järn och kol inte är bundna till varandra som i en kemisk förening utan bara blandade med varandra så kallas det istället för en blandning.

20) Man vet att ungdomarna skämtade därför att då skulle bilarna halka när de körde för att diväteoxid betyder vatten så på så sätt vet man att ungdomarna skojade för att di betyder två, väteatomer och en syreatom är den kemiska föreningen av vatten.

21) NO, NO2, och N2O är de kemiska formlerna.

22)  kemiska föreningen är dikväveoxid som består av två kväve atomer och en syreatom.

23)  Ja det kan en kemisk förening vara för att atomer kan vara blandade utan att vara bundna men om atomer är blandade och bundna så är det en kemisk förening och är blandning av atomer så visst går det att en kemisk förening skulle innehålla en blandning det är inte omöjligt.

24) Granit, natriumklorid och salt är exempel på tre olika blandningar.

25) Den teorin kallas för teorin om Big Bang.

26) De trodde att all materia är uppbyggd av jord, eld, luft och vatten.

27)Filosofen som trodde att atomer var de minsta byggstenarna var Demokritos.

28) De är uppbyggd av en atomkärna med protoner och neutroner med neutroner som har en neutral laddning och med protoner som har en positiv laddning och små elektroner med negativa laddningar och på så viss vet man hur man kan dela en stomach att atomer reagerar på varandra och förstår hur ämnen reagerar på varandra.

29) Att försöka att göra guld med metaller, svavel, och många andra saker och hoppades innerligt att man skulle kunna framställa guld fast vi idag vet att guld är ett grundämne.

30) Atomsorterna väte, syre och kol är vanligast i en människa.

31) De trodde väl att alla flytande vätskor och gaser var uppbyggda av vatten eftersom att de var flytande, de trodde väl också att olika former av gaser som skulle ha luft som sin grund och vara uppbyggt av luft. De trodde väl också att allt som var fast som guld, silver, koppar var uppbyggt av jord från början, att stolar och bord skulle vara uppbyggda av jord och att trä föremål, marmor föremål och så vidare skulle ha varit uppbyggt av jord för att det hade en fast form som jorden och var fasta föremål. Sedan trodde man fortfarande att alla levande varelser som levde i vattnet skulle vara uppbyggt av vatten och att alla levande varelser som levde på jorden skulle var uppbyggda av antingen  eld eller jord och att alla varelser som flög runt i luften skulle ha kunnat varit uppbyggt av just luft och att människan skulle ha varit uppbyggd av jord. Alltså kan man konstatera att i vilken form någon form av materia var i på det sättet var den uppbyggd enligt Aristoteles och Empedokles vilket betyder att allt fast skulle vara uppbyggt av jord, allt brännbart och varmt skulle vara uppbyggt av eld eller allt som man då trodde innehöll flogiston, allt som levde i luften var uppbyggt av luft och att allt flytande i form av gaser och vätskor skulle ha varit uppbyggt av vatten.


3 kommentarer: