måndag 13 januari 2014

Kemi

No kemi frågor

Sidorna i kemiboken 8,9 och 10 besvarar frågorna 1,2,3,4,5,6,7, och 8. Sidorna 14,15 och 16 besvaras med numren 9, 10, 11, 12, 13 och 14. Sidorna 17,18 och 19 besvaras med numren 15,16,17,18 och 19. Sidorna 11,12, och 13 besvaras med numren 20, 21, 22, 23, 24, 25 och 26. Sidorna 20, 21, 22 besvaras med numren 27,28,29, 30, 31, 32, och 33. Sidorna 23, 24, 25 besvaras med numren 34, 35, 36, 37, 38, 39,och 40. (Jag har även tagit med alla tänk ut frågor i kapitlet). (Alla dessa svar kommer från kemiboken Titano)

1) Den vetskapen kallas för kemi.

2) Att vi blir varma och får energi så att vi kan röra på oss.

3) Ämnet heter Acetylsalicylsyra.

4) Metaller, plast, papper, och glas är gjorda på kemisk väg.

5) Naturgas, bensin och olja.

6) Därför att schampoo eller tvål innehåller ämnen som man kan lösa fett med och för att vatten inte löser fett på ett mycket bra sätt. Sen har vi också en hud som skyddar oss från yttervärlden och hjälper oss att hålla rätt kroppstemperatur och därför så skyddar den även oss mot vatten och låter bara vattnet helt enkelt rinna av men tvål eller schampoo innehåller ämnen som tar bort bakterierna för att bakterierna som finns på kroppen äter upp smutset och sprider på så sätt smutset i kroppen men i tvål finns säkert väldigt basiska ämnen som är duktiga på att tränga sig in i huden och ta bort fettet och smutset. Sen tror jag att vatten inte har en sån bra reningsförmåga vilket gör för att man skall bli extra ren så måste man har tvål eller schampoo för att få bort smuts. Och om man inte riktigt varmt vatten som man inte har när man duschar för annars gör så löser vattnet inte fettet eller smutsen på ett bra sätt och det är också en anledning till att man måste ha tvål eller schampoo till när man duschar.

7) Om man förbränner olja så innehåller det ett ämne som kallas koldioxid, och om det kommer ut i atmosfären så gör det atmosfärtäcket tjockare och atmosfärtäcket består av växthusgaser såsom ozon, koldioxid,metan och så vidare. Och då kommer värme in men inte lika mycket värme kommer ut genom atmosfären och då skapas global uppvärmning. Det kan i sin tur orsaka orkaner genom att vattnet blir varmt och att kalla och varma luftmassor möts och bildar på så sätt en virvelvind som sen drar in mot torka genom att vattnet i sjöar till exempel avdunstar, och översvämningar genom att när vattnet blir varmare så utvidgas det och blir större och världshaven kommer också att bli större genom att glaciärerna smälter. Altt det här kan döda en massa människor och skada miljön och i framtiden på lång sikt kan vissa länder drunkna under havsytan, vissa länder kommer inte ha tillräckligt med mat för att överleva på grund av att jordbruket kommer förstöras när torka inträffar, och städer kan bli helt förstörda av orkaner och inte bara städer länder även och det kan i sin tur leda till att man i framtiden inte kan bo på vissa ställen vilket är oerhört fruktansvärt.

8)  Man kan använda biobränslen,vattenkraftverk,vindkraftverk, och solceller. Man kan använda de för att solen alltid kommer att skina, vinden kommer alltid att susa, och vattnet kommer alltid att forsa vilket betyder att vi bara använder oss av något som naturen har gett oss och vi omvandlar det till energi så gör vi ingen skada på naturen genom någon form. Det är att vi inte måste använda resurser för att få fram energi utan att man bara tar vara på det som naturen gett oss för att liv ska existera. Biobränslen kan också användas därför att de inte släpper ut lika mycket avgaser i naturen och miljön så det är ju också ett alternativ. Och nu till skillnaden att växter och djur som förmultnat i jorden har legat där i flera miljontals år och blivit till kol och olja och de ligger djupt nere i marken. Och när man använder olika material och verktyg för att gräva upp de använder man resurser som finns djupt nere i marken. Redan genom att på något sätt få tag i kol och olja så sätter man spår i naturen som kan vara dåliga för miljön och sen att de innehåller koldioxid när man förbränner dessa fossila bränslen så skadar man ännu mer miljön och hur framtiden kommer att bli om vi fortsätter köra fordon som släpper ut fossila ja då får vi på alla människor på jorden agera nu så att inget fruktansvärt i framtiden kommer inträffa.

 9) Vi kan använda sinnena känsel, smak, hörsel, lukt och syn.

10) Man kan se vilka slags metall något föremål är genom att guld är gulfärgat, silver är ljusgrå färgat och koppar är lite rödaktig. Man kan också känna igen om något är just en metall genom att metaller glänser och är mycket blanka.

11) Smakerna salt, surt, sött och beskt kan jag känna med tungan.

12 För att smöret härsknar och då skapas en illaluktande smörsyra.

13)Man kan höra ljudet eller klangen av ett material och på så sätt lista ut vilket material är och man kan se de, och lukta på de.

14) Plast är elastisk alltså böjbart men det är inte porslin, om man slår med bestick på en porslinstallrikar så skramlar det men det gör det inte en plasttallriken. Men framförallt är färgen en stor skillnad mellan porslin och plast för att man kan färga porslin med inte glas.Det negativa med porslin att det lätt kan gå sönder men det är ett väldigt bra material att ha sin mat på för att om man skulle ha en plasttallrik så skulle maten lätt kunna falla av tallriken med tanke på att plasten är så elastisk. Det positiva med plasten är just det att den håller oerhört bra. Det negativa med porslinet är att det slits ut väldigt mycket och då måste man köpa nytt porslin och det kostar en del men plast kostar inte så mycket vilket är mycket positivt.

15) 19,3 liter vatten går i en kubikdecimeter guld.

16) För att koppar leder elektrisk ström väldigt bra och koppar är väldigt bra på att leda värme. Sedan är plasten som ett skydd från ström som går inuti sladdarna man kan också annars skada sig. För att luft leder värme dåligt förlorar man inte kroppsvärmen till omgivningen.

17) Järn och nickel dras till en magnet och kallas för magnetiska metaller.

18) För att när man gräddar brödet så försvinner alkoholen så därför finns det inte någon alkohol kvar för att alkoholen försvinner när det är varmt och alkoholen försvinner när det är 79 grader men har mer än 79 grader i ugnen och när alkohol kokar så stiger atomerna upp i luften det upp och försvinner. Men det kan ändå finnas kvar en liten eftersmak av alkohol ifall man gräddar brödet på strax över 79 grader.

19)Plast, stål, och glas leder inte värme på ett bra sätt. Man blir inte bränd om man har en plast, stål eller trä sked i te så riskerar man inte att bränna sig om man dricker teet ur, man kan ha trä skedar i en jättevarm gryta och riskerar då inte att bränna sig, om man diskar föremål av plast, stål eller glas så riskerar man inte att bränna sig när man tar tag i de, till grytunderlägg kan sådana här material vara användbara, trägafflar, träbord, porslin leder inte heller ström bra genom att man kan använda tallrikar, vaser och en massa föremål, glas är bra som behållare som man dricker ur, att ha föremål som är gjorda av stål, porslin, glas, eller plast gör att risken att bränna sig blir mindre, men sedan om man behöver på något sätt få värme så är det väldigt negativt att använda dessa ämnen som har dålig värmeledningsförmåga till exempel inuti elledningar är det negativt att använda ämnen med dålig värmeledningsförmåga men utanpå elledningar kan man använda dessa ämnen.

20 Det innebär att man gissar om vad som kommer att hända vid en laboration innan man utför den, det är lite som en vetenskaplig gissning och om hur olika ämnen kommer reagera vid en laboration.

21) En spatel är ett vertyg som man använder vid en laboration och finns på sidan 11 i kemiboken och är som någon slags sticka som man till exempel kan plocka upp rester av ämnen som ligger kvar på diskbänken där man arbetat.

22) Jag kan ta på mig skyddsglasögon, förkläde, hårsnodd, att inte utföra egna experiment utan en lärares tillstånd och att inte springa runt i laborationssalen.

23) Att alla glasbehållare är diskade, att göra rent på arbetsplatsen och se till att inte papper, tändstickor eller kemikalier ligger kvar i vasken, att all utrustning och kemikalier ställs på rätt plats, och att inte hälla vissa kemikalier i vasken eller bland vanliga sopor.

24) Jag sköljer med vatten noga och mycket länge.

25) Förklädet finns till höger om dörren som du kommer in till laborationssalen igenom, till höger om dörren finns en vask med någon form av vattensköljare som du kan skölja dina ögon med om någon form av olycka uppstår, till höger om denna vask finns en annan vask med vattenkranar och där på bänken kan det finnas hårsnoddar eller så finns det på lärarens skrivbord som är snett framåt vänster från dörren och där kan också finnas skyddsglasögon men skyddsglasögonen kan också finnas till höger om vasken med vattensköljaren.

26) Vätgas väljer jag som mycket brandfarligt men även väldigt explosivt. Det gör jag för att jag på film sett hur brandfarligt vätgas är om man håller vätgas mot något som är uppvärmt och då kan man se att vätgas även kan vara väldigt explosivt och på så sätt väldigt hälsoskadligt och kan döda en massa människor. Koldioxid är ett annat ämne som är väldigt farligt för miljön, för att när man kör bil så släpper man ut koldioxid i atmosfären och atmosfären består ju av växthusgaser såsom metan, freon, vattenånga, ozon och koldioxid. Och ju tjockare atmosfärens täcke blir desto mer värme kommer in till jorden men desto mindre värme släpps ut och det kan orsaka orkaner, översvämningar och torka vilket naturen mår oerhört illa av. Natriumhydroxid och klor är väldigt frätande eftersom att de innehåller ) väldigt mycket salt och gör ont och irriterande att få på huden.

27) Keramik är krukor och föremål som är gjorda av bränd lera.

28) Tegel, krukor, cement, glas och porslin.

29) Att metallen inte kan förstöras eller rostar så simpelt.

30) Guld anses vara vackert och värdefullt, i flera tusentals år har vi människor använt guld till smycken och mynt, rent guld är mjukt och tungt och därför gjorde vi inga vapen av guld.

31) En legering är en blandning av två metaller.

32) Metallerna koppar och tenn.

33) Germaium, Tellur, Astat, arsenik och tenn är exempel på några legeringar (halvmetaller).

34) Av ämnet cellulosa.

35)Av ämnet protein.

36) Nylon är ett exempel.

37)Att använda träfibrer.

38)  Av råolja gör man plast idag.


39) Glas finns idag också men nuförtiden används också plastglas, bänken man har i köket förr i tiden var gjorda i trä men är idag gjorda i plast, golv kan nuförtiden var gjorda i plast även om trä är vanligast, stolar var gjorda i trä förr i tiden men är idag gjorda i plast, bord var förr i tiden gjorda i trä men är oftast idag gjorda i plast i dagens moderna samhälle, televisionen, datorer, mobiltelefoner är idag gjorda i plast men fanns inte förr i tiden men finns i dagens moderna samhälle, det finns plasttallrikar och plastbestik men förr i tiden var det gjort i silver eller någon annan metall, garderober kan idag vara gjorda av hårdplast men var förr i tiden gjord i trä mycket var gjort i trä förr i tiden i princip allting.

40) Jag anser att alla material har sin tjusning och att inget material i det långa loppet är bättre än det andra alla material är helt enkelt bra på olika saker. Stål är inte så ömtåligt och kan klara av att hålla sig länge utan att rostas eller förstöras, man kan bygga stora byggnader av järn och stål vilket är oerhört bra för det kan skapa jobb för människor så att människor kan tjäna pengar, sen om man har stål galler i ett fängelse kan det också att ha men om man skulle råka slå i stål någon gång så skulle det göra väldigt ont och det är det negativa med stål att man måste vara försiktig när man är i närheten av stål, trä är ganska snyggt att ha som bord eller till stolar som är väldigt sällsynt idag men ändå, fast om man lackar trägolv till exempel så håller det längre men trä är fortfarande väldigt ömtåligt vilket är väldigt negativt för att om man spiller lite mjölk till exempel på ett trägolv så måste man torka upp mjölken direkt för annars så kommer märken att skapas i golvet och på så sätt är kakelgolv bättre fast kaklet är lite grövre att gå på vilket kan vara lite obekvämt för fötterna men det är inte trägolv och det är positivt med trä att det är så lent och mjukt men det är inte så hållbart, sedan har du glas glas är bra för att det har en dålig värmeledningsförmåga och gör på så sätt att om man har något varmt i ett glas så kommer man inte bränna sig på grund av den dåliga värmeledningsförmågan glaset har men det negativa med glaset är att det är så ömtåligt och på så sätt lätt kan gå sönder men om man har plexiglas som man har i fönster så kan man hålla det varmt inomhus också på grund av att glaset skyddar oss från kylan som finns utomhus, sedan har vi plast och det är positivt med plats för att det inte är så ömtåligt och kan åka på en hel del skada utan att förstöras men den kan bli ömtålig om man till exempel har ett plastglas så kan det gå sönder genom att det är så elastiskt och böjbart att om man trycker för mycket på glaset ja då kommer det att gå sönder, sen har vi papper det positiva med papper är att det inte är så ömtåligt och det gör att det kan användas ofta, sedan är papper också väldigt mjukt och slätt vilket är väldigt positivt med papper det som också är positivt med papper är att man kunnat nedtäckna det som hänt i historien och kunna lära sig av det vilket jag faktiskt gjort just nu,men det negativa med papper är att det inte tål något för att annars så förstörs det och det betyder att man måste hålla papper borta från vatten vilket kan vara väldigt jobbigt, till sist har vi keramik det negativa med keramik är att det kan gå sönder väldigt lätt och är på så sätt extremt ömtålig, det positiva med keramik är att det har en dålig värmeledningsförmåga vilket betyder att om du har någon varm mat på din porslinstallrik så kommer inte värmen att kännas av vilket betyder att porslinet isolerar värmen vilket kan leda till att vi människor inte bränner oss på keramik.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar