måndag 27 januari 2014

NO, Kemi

1) Alla ämnen har sin uppbyggnad i form av atomer och molekyler. De här molekylerna är hela tiden i rörelse. Värme är molekylers rörelse och ju varmare det är i till exempel vattnet desto mer rör sig vattnets partiklar. Om man skulle ta ett jättevarmt bad så är man bland vattenmolekyler som rör sig runt. De här vattenmolekylerna puttar till och knuffar till min huds molekyler. Och på så sätt får molekylerna i din hud mycket mer fart och på så sätt blir du varmare.

2) Den kallas för den absoluta nollpunkten.

3) Den temperaturenskalan var det lorden Kelvin som kom på

4) Ämnen kan finnas i formerna fast, flytande och gas.

5) Det finns starka krafter i själva isen ser till så att varje molekyl hålls på en bestämd plats. De molekylerna vibrerar lite grann men byter inte plats och därför är is hårt.

6) När man skulle tinna upp isen så skulle molekylerna börja vibrera allt mer och när temperaturen passerar smältpunkten aldelles så mycket att molekylerna inte kan hållas på en bestämd plats och då smälter isen och blir till flytande vatten.

7) Efter att vattnet värmts upp och att molekyler rör sig fritt i olika hastigheter förbi varandra och att vissa vattenmolekyler sticker upp ovanför vattenytan och försvinner och hålls inte längre samman utan övergår till gasform. Sedan när vattnet avdunstar så efter att vattnet värmts upp så får allt fler molekyler tillräckligt med fart för att avdunsta och då försvinner dessa vattenmolekylerna upp i luften. Det är då vatten kokar och skapar vattenånga och blir till just vattenånga.

8) Den temperaturen kallas för kokpunkt som för vatten är kokpunkten 100 grader celsius.

9) Det kallas för att vattnet kondenserar.

10) -218 grader celsius så smälter syre.

11) Därför att det är den absoluta nollpunkten och när man kyler ner vatten till att vattenmolekylerna står stilla och man kan på så sätt inte kyla ner vatten mer än att vattenmolekylerna står stilla så därför kan man inte någonting blir kallare än -273 grader celsius.

12) Man kan inte se vattenånga för att vattenångorna avdunstar så snabbt och vattenångan som bildas är av väte och syre och det är gaser som man inte kan se vattenångan och vattenångan stiger så snabbt upp mot luften och det är anledningarna till att man inte inte kan se vattenångan.

13) I bastun så är det 100 grader varmt men du skadas inte speciellt mycket för att vattenångan som bildas när man häller vatten i en bastu och då avdunstar vattnet och gör att du blir blir svettig men det 100 gradiga vattnet inte berör kroppen men om du badar i ett bad med 100 grader så skulle du bränna dig för att vattnet berör din kropp.

14) Då fryser gasen direkt till fast form.

15) Det kallas att ett ämne sublimerar.

16)Co2 i fast form liknar snö, eller vanlig is. Den kan ändå inte bli vått för att den inte smälter till vätska. Den sublimerar till gasform omedelbart från sin fasta form. Fast Co2 kallas för torris. Torrisen kan vara mycket kallare än vad helt naturlig snö är. Luften hos Torrisen kan kondensera till III små vattendroppar.

17) Kyler man ner Co2 till -79 grader celsius så sublimerar den direkt till fast form. Men om man skulle pressa ihop gasformig Co2 så kan den bli flytande. En typ av brandsläckare, en koldioxidsläckare innehåller Co2 under mycket högt tryck. Om man använder den så kommer Co2 ut i snöliknande fast. Och när de här ihopsatta gaserna släpps fria så fryser Co2 till kolsyresnö. Kolsyresnön kväver elden och släcker den.

18) Kvicksilver är den metall som är flytande vid rumstemperatur.

19) Ättika kallas för isättika för att den redan smälter vid 17 grader celsius.

20) Därför att kol och volfram har smältpunkterna 3650 grader och 3407 grader men glödlampan är bara 2500 grader varm så därför så smälter inte kol eller volfram och därför är de bra material att ha i glödlampan.

21) Därför att fast Co2 säkert känns som is som inte är våt utan mera torr och kanske även lite kall, också kanske på grund av den låga fryspunkten för Co2 som gör att isen känns så torr och med det därav namnet kallas för torris.

22) Därför att man förr i tiden trodde att det som var innehållet i denna brandflaska idag var kolsyra som idag består av kol och vatten men idag vet man att det inte finns någon existerande kolsyresläckare utan bara att innehållet i flaskan var koldioxid som består av en kolatom och två syreatomer och bildar på så sätt en koldioxidmolekyl en kemisk förening mellan kol och syre det är nog anledningen till att koldioxidsläckaren fått sitt felaktiga namn.

23) En väldig bra funktion med tanke på att Woods metall smälter vid 60 grader och då är det ganska varmt och det är man medveten om med tanke på Woods brandvarnare men på ett annat sätt kan den vara dålig för att man kan inte veta vad temperaturen ligger på om inte Woods metall smälter och då kan det fortfarande vara ganska varmt men den är till största delen är ganska positivt.

24) Därför att legeringar smälter väldigt ofta mycket lättare än helt vanliga metaller som är grundämnen så det skulle gå mycket långsammare att löda ihop till exempel två metallbitar på träslöjden med bara tenn eller bly för att blandningen i legeringen gör att det går snabbare att löda med lödtennet än med antingen bara bly eller tenn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar