onsdag 12 februari 2014

Vad jag har lärt mig.

Den allra största splittringen i kristendomen kom år 1054 mellan katoliker och ortodoxa. Det var nämligen så att de ortodoxa inte ville att påven i Rom skulle vara ledare för alla kristna. 


Just ordet ortodox har två stycken betydelser den ena är Den rätta läran och den andra är den rätta gudstjänsten. Den kyrka kallades sedan för den grekisk ortodoxa. Den ortodoxa kyrkan har inte några ledare eller någon organisationer som är ekumeniska. Det finns mest ortodoxa kyrkor i södra Europa med 150-200 000 000 anhängare. Varje kyrka är självständig och den rysk-ortodoxa kyrkan är den allra största ortodoxa kyrkan. Men patriarken i Istanbul är den allra främsta ledaren. I Sverige finns det ungefär 85 000 ortodoxa anhängare.


 De har sju heliga handlingar, sju sakrament och det är dopet, nattvarden, boten, konfirmationen, äktenskapet, de sjukas sakrament och prästvigningen precis som den katolska kyrkan men inte riktigt samma sakrament helt och fullt.

 Deras gudstjänster påminner mycket om väldigt gammalt skådespel som berättar om Jesu liv. Det finns en ikonostas alltså en bildväg och bakom den skall det symbolisera att där ligger himlen och där finns Guds tron alltså altaret och på den andra sidan ligger jorden. Den första akten består av att prästen med sina medhjälpare förbereder nattvardsbrödet bakom ikonostasen, den andra akten handlar om att prästen med sina medhjälpare kommer ut från ikonostasen och bär runt Bibeln med evangelisterna. Den tredje akten är att Jesus dör och att alla får äta från det blandade brödet och vinet med sked så länge man är döpt och resten kan man ta när gudstjänsten är slut. Och gudstjänsten är ganska lång och man står ofta upp men man kan gå ut och in i kyrkan. 


Man kan se många bilder på Jesus och Maria i den ortodoxa kyrkan och där koncentrerar man sig på bön och gudstjänstliv, man kan också se många ikoner i den ortodoxa kyrkan, man sysslar även med trädgårdsskötsel, ikonmåleri och bön. De avbildar också profeter och en del helgon. Man målar en ikon på en linneduk som man spänner fast i en träplatta. Man målar alla ikoner (kultbilder) med starka färger och det gör man kanske för att man väldigt mycket i den ortodoxa kyrkan använder mycket rökelse vid högtider till exempel.

Prästen är nästan alltid gift, och om man är ogift så vigs man till en munk och då blir man för alltid ogift.  Från de här munkprästerna så är det munkprästerna som utser biskopar. Och prästen leder oftast gudstjänsten. En kvinna får aldrig här heller bli präst.

Det finns ett heligt berg i Grekland som heter Athos. Där bor det 1400 munkar och det är den mest kända självständiga munkstaten men där finns ingen kvinna. Det är inte tillåtet för kvinnor att stiga iland på Athos och om kvinnor åker förbi Athos med båt så måste avståndet vara minst 500 M. Och på Athos är männen vegetarianer och de äter inte ens ägg för att det inte finns några höns på Athos heller.

Det var en bra lektion där jag fick lära mer mer om den ortodoxa kyrkan, det var oerhört spännande att få lära sig om den ortodoxa förgreningen av kristendom. Det var annars i stort sett en väldigt bra lektion tycker jag från min egna sida då jag kom igång med arbetet och jag har av min del som handlar om gudstjänsten och om en ortodox tro och av det har jag gjort ett bildspel om alla sakramenten inom den ortodoxa kyrkan och dessutom så är jag nästan klar med skådespelet som beskriver hur den ortodoxa gudstjänsten utförs. Sedan skall vi i min grupp bara sätta ihop det Viktor och Tilde gjort till ett enda stort bildspel som vi sedan skall visa för klassen så att vi kan lära våra klasskamrater lite mer om den ortodoxa kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar