Hans Christian Örstedt
Hans Christian Örstedt var en uppfinnare som föddes 14 augusti år 1777 i Danmark. Och dog 9 mars år 1851 i Köpenhamn. Hans pappa var apotekare så Hans fick hemundervisning. Han var föreståndare för ett apotek men fortsatte att arbeta med kemi, estetik, filosofi och fysik. Han fick när han gick på universitetet priser för svar på frågor i estetik och i medicin. Han blev känd av att ha framställt aluminium av kaliumamalgam och aluminiumklorid år 1830. Och för att 5 år tidigare ha framställt sammanhanget av elektricitet och magnetism genom att han märke att en kompassnål rörde sig åt olika hål när han slöt en strömkrets och märkte att man inte kunde leda en kompass med isolatorerna glas eller trä. Oe är en beteckning efter honom som avser för den magnetiska fältstyrkan. Han reste runt i Europa men kom tillbaka år 1803 till Köpenhamn och där försörjde han sig som privatdocent. Hans föreläsningar var bra och blev utnämnd till professor i Köpenhamn år 1806. Han var en av grundarna för polyteknisk läraranstalt och var dess direktör 1829-1851 när han dog 9 mars och blev begravd på Assistens Kirkegård i Köpenhamn. Han ville främja Danmarks naturvetenskap och grundade en sådan förening.
Michael Faraday
Han föddes 22 september, 1791 i London. Han dog 25 augusti år 1867 i London. Han var en av de mest kända vetenskapsmännen och farad är en mätenhet för kapacitans med SI-systemet. Vid 20 års ålder var han på Royal Society där Humphry Davy var ordförande i Royal Society. När Davy skadat sig och en anställd avskedats så fick Faraday frågan om han ville bli laborieassistent. Faraday tackade ja till den frågan. Han gjorde även två apparater med elektromagnetisk rotation det vill säga den oavbrutna cirkulära magnetiska kraften kring en metalltråd. Denna metalltråd la man in i kvicksilver med en magnet inuti som skulle snurra runtomkring magneten om den laddats med el av ett kemiskt batteri. Den kallas för homopolär motor. 10 år efter det så märkte han om man förde en magnet runt en snurrad metalltråd så uppstod det elström. Han upptäckte substansen bensen, oxidationstal, han lyckades kondensera klorgas till en vätska och han lyckades även upptäcka elektrolysens lagar och populärisera elektrod, anod, jod, och katod. Sedan gjorde han något som kallas för Faradayupptäckten och det är att polarisationsplanet av linjärt polariserat ljus som är utökat av ett materiellt medium som kan rotera av tillägning av externt magnetfält i utökningens riktning. Han blev också känd för Faradays bur som gör att när man sitter i en bil åker den el strömmen om en blixt eller åska kommer så åker den inte genom bilen för att det sitter ett hölje som leder bort den elektromagnetiska strålningen genom att höljets öppning har en kortare våglängd än hos det växlande fältet. Det gör att mobiltelefoner fungerar bra i bilar för att radiovågornas våglängd till GSM är 30 cm. Man har därför en antenn för radion som har 300 M till AM och 3 M till FM vilket ger begränsad mottagning. Våglängden för blixtar och åska är 100-1000 meter. Han kallas den elektriska induktionens upptäckare. Han hade även skapat den elektriska dynamon, den moderna kraftgeneratorn.
Alessandro Volta
Föddes 18 februari år 1745 i Como i Italien. Han dog 5 mars 1827 i Camango nära Como. Alessandro Volta var en greve och en fysiker. Han uppfann el kondensatorn 1780 men är mest känd för att ha uppfunnit den galvaniska cellen eller Voltas stapel år 1798. Där använde han silver och zink som metaller i sina staplar och en svavelsyra där emellan. Han blev för det greve av Napoleon 1. Alessandro Volta blev också efteråt senator i det gamla kungariket Italien. År 1804 drog Volta sig tillbaka. Men år 1814 av kejsaren Frans till direktör för den filosofiska fakulteten av Pavias universitet. År 1852 instiftade Napoleon 111 att de som använde sig av de bästa uppfinningarna med stapeln skulle vinna 50 000 francs. Alessandro Volta upptäckte även gasen metan.
Elektromagnetismen
Det är när elektriska och magnetiska fenomen förenar sig med varandra den skapas genom fotoner och växelverkar med alla partiklar som har en laddning. Den skapar alla fysikaliska fenomen som finns idag friktion, induktion, normalkraften som gör att saker inte kan flyta in i varandra och kemiska reaktioner, och ytspänning. Ett förändrat magnetfält skapar ett elfält och det är samma tvärtom. Man behöver bara ha ström för att skapa ett magnetfält om ett ting har elektrisk ström så skapas det ett magnetfält runtomkring saken. Det kan till exempel vara en sladd som har elektrisk ström. När det gäller fluider så säger man flöde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar