Pendling
Material: Vikter, snöre, stativ, timer, och sax.
Uppgiften: Vi skulle klippa en längd av ett snöre (till exempel 50 cm). Sedan skulle vi knyta fast en vikt (till exempel 20 gram) på ena änden av snöret och knyta fast den andra ändan av snöret i stativet. Sedan skulle vi pendla snöret fram och tillbaka 10 gånger och se hur lång tid det tog med en timer. När vi gjort det skulle vi använda samma längd för att pendla fram och tillbaka 10 gånger fast med annan vikt (till exempel 50 gram). Efter det skulle vi göra de två försöken igen fast med en annan längd på snöret (till exempel 100 cm). Vi skulle se om det var snörets längd eller viktens tyngd som gjorde att det tar längre tid att pendla snöret med vikten i ändan.
Kemikalier: Det fanns inga kemikalier i denna laboration eftersom att vi inte arbetade med kemi utan med fysik utan några kemiska ämnen.
Hypotes: Jag trodde att vikten skulle vara avgörande för om pendeln skulle ta lång eller kort tid på sig att pendla tio gånger.
Utförande: Vi tog 1 m snöre och knöt fast en 20 grams tyngden i ena ändan av snöret och satte fast snöret i stativet och lät den pendla 10 gånger fram och tillbaka och fick tiden 16,2 sekunder. Sedan använde vi samma snöre för att använda en 50 grams vikt och knöt fast tyngden i snöret och satte fast snöret i stativet för att sedan låta den pendla fram och tillbaka 10 gånger och vi fick tiden 16,7 har sekunder. Sedan använde vi samma 20 grams tyngden igen fast med ett 1/2 meter långt rep och knöt fast vikten 20 gram i ena ändan av snöret och satte fast snöret vid ett stativ som vi pendlade fram och tillbaka 10 gånger och fick tiden 12,2 sekunder. Sedan använde fick vi klippa till ett nytt 1/2 meter långt snöre där vi knöt fast tyngden 50 gram och det tog 12,8 sekunder att låta det 1/2 meter långa snöret pendla fram och tillbaka 10 gånger med 50 grams vikten fäst vid stativet.
Resultat: Det tog nästan lika lång tid för båda tyngderna på det korta snöret. Ju längre snöre du har (med samma tyngder) så tar det lite längre för snöret att pendla fram och tillbaka 10 gånger.
Slutsats: Det tar längre tid med längre snören för att de längre snörena har längre räckvidd för att när du håller det långa snöret så skapas det spänningsenergi som sprids över hela det långa snöret och därför så skapas mer rörelseenergi när man låter snöret pendla fram och tillbaka och då tar det längre tid ju längre snöre man har och tyngden påverkar inte tiden då rörelsen går i sidan och inte neråt då man pendlar i samma mönster. Alltså hade jag fel i min hypotes om att tyngden skulle påverka tiden.
Felkällor Vi tog för lite snöre i början. Det är även viktigt att man är noggrann med tidtagningen och att man inte förändrar snörets längd när man byter tyngd.
Labbkompis: Jag arbetade tillsammans med Hasan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar