Datum: 25/9-14.
Hypotes: Jag tror att trycket från vattenmolekylerna kommer göra så att ägget kommer att spricka.
Material: E-kolv, stativ, trådnät, brännare, ägg, utsugningsfläkten, vatten, och en bägare.
Kemikalier: Det fanns inga kemikalier i denna laboration.
Uppgift: Vi skulle ta reda på vad som händer med ett skalat ägg som har svalnat när man kokat upp vatten i en E-kolv.
Utförande: 1) Först så tog vi en E-kolv och fyllde den med 75 ml vatten.
2) Sedan tog vi ett stativ och la ett trådnät på stativet.
3)Sedan startade vi brännaren genom att öppna gasen och sätta en tändsticka mot gasen och så började lågan från brännaren komma fram.
4) Sedan så såg vi till så att avståndet mellan trådnätet och brännaren var 5 cm. Sedan lät vi vattnet koka upp en stund. Under tiden skalade vi upp ett ägg.
5) När vattnet kokat upp i E-kolven ställde vi den åt sidan för att svalna av.
6) Sedan väntade vi på vad som skulle hända med ägget.
Resultat: Det hände inget med vårt ägg eftersom att det var för stort så det slank igenom. Men en annan grupps ägg slank igenom öppningen.
Slutsats: Ägget slank igenom hos andra grupper för att när vattenångan kokar så fyller den hela luften i E-kolven med ett tryck som expanderar. Sedan när man ställer ner bägaren på diskbänken så svalnar vattenångan inuti den och då skapas en undertryck som gör att ägget slinker ner i själva E-kolven för att trycket släpper.
Felkälla: När vi hade skalat vårt ägg så gick det sönder för att det var väldigt svårskalat så det gick sönder i två bitar. Att ägget var för stort kan påverka att det skulle kunna gå fel. Att man inte skalat ägget ordentligt skulle också kunna gå fel. Om man inte har låtit vattnet koka upp tillräckligt mycket kan det bli fel. Om man låtit ägget svalna ordentligt så kan man få ett felaktigt resultat.
Labbkompisar: Hasan och Jacob.
E-kolv: E-kolven är en konformad flaska som tysken Emil Erlenmeyer uppfann år 1861. Fördelarna med denna Erlenmeyer-kolv (E-kolv) är att den har en väldigt stabil bas vilket gör att den inte faller så enkelt. Förångmimg förminskas av den smala halsen som E-kolven utgörs av. Omrörning av innehållet i flaskan blir mycket enklare p.g.adem stora arean i bottnen. Den används idag vid olika slags kemiska experiment i dagens samhälle.
Uppfinnaren Emil Erlenmeyer föddes den 28 juni år 1825 i Tanusstein-Wehen vid Wiesbaden och han dog år 22 januari 1909 i Aschffenburg var en kemist som kom från Tyskland. Efter sina studier i medicin tillbringade han några år som farmaceutare. Emil Wrlenmeyer i Giessen för Justus Von Liebig och i Heidelberg för Friedrich Kekule. Tilssamans med Robert Bunsen studerade de tillsammans gödningsämnen. Emil var professor i kemi på den poletekniska högskolan i München under en 15 års period. Bland några av hans upptäckter kan man nämna Organic Compuonds som ett företag. År 1883 tog hans akademiska karriär ett stopp p.g.a hälsoskäl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar