torsdag 25 september 2014

Labbrapport Ägget i flaskan

Labbrapport: Ägget i flaskan 

Datum: 25/9-14.

Hypotes: Jag tror att trycket från vattenmolekylerna kommer göra så att ägget kommer att spricka. 

Material: E-kolv, stativ, trådnät, brännare, ägg, utsugningsfläkten, vatten, och en bägare.

Kemikalier: Det fanns inga kemikalier i denna laboration.

Uppgift: Vi skulle ta reda på vad som händer med ett skalat ägg som har svalnat när man kokat upp vatten i en E-kolv.

Utförande: 1) Först så tog vi en E-kolv och fyllde den med 75 ml vatten.

2) Sedan tog vi ett stativ och la ett trådnät på stativet. 

3)Sedan startade vi brännaren genom att öppna gasen och sätta en tändsticka mot gasen och så började lågan från brännaren komma fram. 

4) Sedan så såg vi till så att avståndet  mellan trådnätet och brännaren var 5 cm. Sedan lät vi vattnet koka upp en stund. Under tiden skalade vi upp ett ägg.

5) När vattnet kokat upp i E-kolven ställde vi den åt sidan för att svalna av.

6) Sedan väntade vi på vad som skulle hända med ägget.

Resultat: Det hände inget med vårt ägg eftersom att det var för stort så det slank igenom. Men en annan grupps ägg slank igenom öppningen.

Slutsats: Ägget slank igenom hos andra grupper för att när vattenångan kokar så fyller den hela luften i E-kolven med ett tryck som expanderar. Sedan när man ställer ner bägaren på diskbänken så svalnar vattenångan inuti den och då skapas en undertryck som gör att ägget slinker ner i själva E-kolven för att trycket släpper.

Felkälla: När vi hade skalat vårt ägg så gick det sönder för att det var väldigt svårskalat så det gick sönder i två bitar. Att ägget var för stort kan påverka att det skulle kunna gå fel. Att man inte skalat ägget ordentligt skulle också kunna gå fel. Om man inte har låtit vattnet koka upp tillräckligt mycket kan det bli fel. Om man låtit ägget svalna ordentligt så kan man få ett felaktigt resultat. 

Labbkompisar: Hasan och Jacob.



E-kolv: E-kolven är en konformad flaska som tysken Emil Erlenmeyer uppfann år 1861. Fördelarna med denna Erlenmeyer-kolv (E-kolv) är att den har en väldigt stabil bas vilket gör att den inte faller så enkelt. Förångmimg förminskas av den smala halsen som E-kolven utgörs av. Omrörning av innehållet i flaskan  blir mycket enklare p.g.adem stora arean i bottnen. Den används idag vid olika slags kemiska experiment i dagens samhälle. 

Uppfinnaren Emil Erlenmeyer föddes den 28 juni år 1825 i Tanusstein-Wehen vid Wiesbaden och han dog år 22 januari 1909 i Aschffenburg var en kemist som kom från Tyskland. Efter sina studier i medicin tillbringade han några år som farmaceutare. Emil Wrlenmeyer i Giessen för Justus Von Liebig och i Heidelberg för Friedrich Kekule. Tilssamans med Robert Bunsen studerade de tillsammans gödningsämnen. Emil var professor i kemi på den poletekniska högskolan i München under en 15 års period. Bland några av hans upptäckter kan man nämna Organic Compuonds som ett företag. År 1883 tog hans akademiska karriär ett stopp p.g.a hälsoskäl. 

tisdag 23 september 2014

Ett sargat självförtroende

Ett sargat självförtroende
Att Oscar själv säger att det inte är så många kläder som passar på honom. Att han säger att han är tjock är också ett väldigt bra exempel på att hans inte har ett så gott självförtroende. Att han själv säger att han är så ful och därför inte vill kolla i spegeln är också ett tecken på att väldigt dåligt självförtroende. 

2) Oscar blir uppspelt i provrummet för att Sonja Stille hade sagt åt Oscar att hans byxor som han hade provat såg jättebra ut och att man kanske bara behövde ta in de lite grann men att de annars satt åt perfekt och då kände Oscar också hur han blev avslappnad. 

3) Oskar hade börjat läsa för att kunna ha något att göra medan han gömde sig i biblioteket dit han kunde komma för att hålla sig undan på rasterna. 

4) Biblotikarien Kerstin har betytt väldigt mycket för Oskar. Hon har en stor betydelse för Oskar för att det var Kerstin som tipsade Oskar om att han skulle vara med i en novelltävling. Sedan bestämde sig Oskar för att vara med i tävlingen och Oskar vann tävlingen och skulle få ta emot priset i kommunhuset. Kerstin visar dessutom intresse för Oskar genom att berätta för Oskar om hur Anna (som Oskar är kär i) har det och hur Anna mår. 

5) Liknelsen han gör när han tänker tillbaka på sitt liv så såg han sitt liv löpa som en räls genom spåren. På själva rälsen som livet löpte kom en massa stopp som var markerade med röda kryss och som han på något oförklarligt sätt lyckats ta sig förbi. Stoppen Oskar tänkte på varnar den gruppen som mobbat honom ( täckjackorna) hade stulit hans kläder i omklädningsrummet så att han fick vara naken i 4 timmar tills vaktmästaren kom. När täckjackorna hade beställt porrfilmer i Oskars mammas namn. När täckjackorna hade dränkt honom på utomhusbadet, när täckjackorna hade klistrat fast hans ansikte från skolfotot på en naken kvinnas kropp och satt upp på anslagstavlan. När de eldat upp det Oskar skulle ge i julklapp till sin mormor som var en bordslöpare. Alla stoppen var allt täckjackorna gjort när de retat, slagit, jagat, hånat, hotat, och förödmjukat Oskar sedan han var 9 år gammal.

6) Det var innerst inne i Oskar ett outtalat löfte som han fortfarande satte sin tillit till som fick honom att kämpa vidare. Han kunde få en skymt av det outtalade löftet i ögonvrån ibland. Den tomma friden en morgon vid sjön med Daisy. Lukten av balsampopplar på natten. Känslan han fick när han skrev stundtals. Och livet i Annas ögon när hon dansade fram hade fått honom att kämpa vidare. 

7) Presenten var att täckjackorna skulle doppa Oskar i toalettstolen där vattnet var gulrött av urin och där bajs flöt omkring och lät doppa Oskars huvud ett flertal gånger innan de tillslut lät de Oskar falla hårt på kakelgolvet efter att ha givit Oskar några kallsupar och när Oakar varit nära på att spy.  

onsdag 10 september 2014

Vad jag har gjort idag.

Idag har jag inspirerats av att göra en väst från 1800-talet med en fluga eller en slips som detalj till västen. Jag hade också tänkt mig att jag skulle göra knapphål där jag skulle trä igenom ett snöre för att sätta ihop västen på kroppen istället för att använda knappar. Jag har även kommit på att jag ska använda bomull som material till min väst. Nästa gång ska jag välja vilken färg jag ska ha på min väst och det genom att måla min tre skisser av min väst i olika färger och välja vilken kombination som passar bäst till min väst. Idag har jag också ritat tre västar med lite olika detaljer som tre skisser och jag hann måla en av de. 


Här är bilden på de tre skissade västarna. 

söndag 7 september 2014

Homework

I will do everything that you could choose to have as a homework!!!

torsdag 4 september 2014

NO Laboration

Pendling



Material: Vikter, snöre, stativ, timer, och sax. 

Uppgiften: Vi skulle klippa en längd av ett snöre (till exempel 50 cm). Sedan skulle vi knyta fast en vikt (till exempel 20 gram) på ena änden av snöret och knyta fast den andra ändan av snöret i stativet. Sedan skulle vi pendla snöret fram och tillbaka 10 gånger och se hur lång tid det tog med en timer. När vi gjort det skulle vi använda samma längd för att pendla fram och tillbaka 10 gånger fast med annan vikt (till exempel 50 gram). Efter det skulle vi göra de två försöken igen fast med en annan längd på snöret (till exempel 100 cm). Vi skulle se om det var snörets längd eller viktens tyngd som gjorde att det tar längre tid att pendla snöret med vikten i ändan. 

Kemikalier: Det fanns inga kemikalier i denna laboration eftersom att vi inte arbetade med kemi utan med fysik utan några kemiska ämnen. 

Hypotes: Jag trodde att vikten skulle vara avgörande för om pendeln skulle ta lång eller kort tid på sig att pendla tio gånger. 

Utförande: Vi tog 1 m snöre och knöt fast en 20 grams tyngden i ena ändan av snöret och satte fast snöret i stativet och lät den pendla 10 gånger fram och tillbaka och fick tiden 16,2 sekunder.  Sedan använde vi samma snöre för att använda en 50 grams vikt och knöt fast tyngden i snöret och satte fast snöret i stativet för att sedan låta den pendla fram och tillbaka 10 gånger och vi fick tiden 16,7 har sekunder. Sedan använde vi samma 20 grams tyngden igen fast med ett 1/2 meter långt rep och knöt fast vikten 20 gram i ena ändan av snöret och satte fast snöret vid ett stativ som vi pendlade fram och tillbaka 10 gånger och fick tiden 12,2 sekunder. Sedan använde fick vi klippa till ett nytt 1/2 meter långt snöre där vi knöt fast tyngden 50 gram och det tog 12,8 sekunder att låta det 1/2 meter långa snöret pendla fram och tillbaka 10 gånger med 50 grams vikten fäst vid stativet. 

Resultat: Det tog nästan lika lång tid för båda tyngderna på det korta snöret. Ju längre snöre du har (med samma tyngder) så tar det lite längre för snöret att pendla fram och tillbaka 10 gånger. 

Slutsats: Det tar längre tid med längre snören för att de längre snörena har längre räckvidd för att när du håller det långa snöret så skapas det spänningsenergi som sprids över hela det långa snöret och därför så skapas mer rörelseenergi när man låter snöret pendla fram och tillbaka och då tar det längre tid ju längre snöre man har och tyngden påverkar inte tiden då rörelsen går i sidan och inte neråt då man pendlar i samma mönster. Alltså hade jag fel i min hypotes om att tyngden skulle påverka tiden.

Felkällor Vi tog för lite snöre i början. Det är även viktigt att man är noggrann med tidtagningen och att man inte förändrar snörets längd när man byter tyngd.

Labbkompis: Jag arbetade tillsammans med Hasan.