Maorierna
Ursprungsbefolkningen på Nya Zealand kallas för maorierna. De reste i stora kanoter från öar i Stilla havet för tusen år sedan, efter långa och farliga resor över det öppna havet.
Maorierna och James Cook
När James Cook kom med sitt skep år 1769 fanns det ungefär 120 000 Maorier där. De flesta av dem levde på den norra ön. De kallade sitt sitt land för Aotearoa, vilket betyder landet av den långa vita molnet. Det fanns inga däggdjur att äta på öarna så maorierna åt olika slags fisk, delfiner och sälar. De dekorerade sina hus med vackra juveler av utskurna ben och värdefulla stenar. Maorierna tatuerade också sig själva genom att använda en vass kniv för att skära sitt skin på sina ansikten och kroppar. De gjorde ärr som såg ut som träsnideri. Maorierna var krigare. De använde korta klubbor och långa svärd med träblad. Det fanns många stammar som slogs med varandra och med vita främlingar.
Maorierna och britterna.
Efter Cooks expedition började européer komma till Nya Zealand. De först att komma var val och säl jagare och missionärer som tog med sig kristendom till Maorierna. Maorierna gjorde motstånd våldsamt. När Nya Zealand blev en brittisk koloni år 1840 gjorde de nya härskarna en överenskommelse som sa att maorierna ägde sina egna landområden. Men bosättarna respekterade inte avtalet. De tog maoriernas land och dödade folket. Maorierna slogs tillbaka och vita människor dog. Till slut år 1881 var maorierna besegrade. Britterna tog kontroll över situationen och maorierna förlorade sina landområden och sina rättigheter.
Maorierna idag.
År 1971 antog den Nya Zealändska regering en lag mot diskriminering av maorierna och ge dem samma rättigheter som för alla andra. Men det är fortfarande komplicerat för dem att få jobb, och det är mycket högre arbetslöshet bland maorierna än bland vit folk. Maorierna är beslutna till att hålla deras språk och kultur vid liv. År 1974 öppnades den första skolan där elever lärde sig både engelska och maoriska. Det finns nu hundratals maoriska förskolor. År 1987 blev maoriska ett officiellt språk, och det finns program på maoriska på radion och på television.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar