onsdag 17 december 2014

Labbrapport: Destillering av vatten

Destillering
När man destillerar kokar man en vätska för att få fram vattenångor som man fångar upp för att kunna få rent helt rent vatten. Färgen i en vätska kommer att stanna i E-kolven. 

Labbrapport
Uppgift: Vi skulle ta reda på om vi kunde få rent vatten genom att låta vatten koka upp i en E-kolv och fånga upp det i en slang. Att låta vatten koka upp och sedan fånga in det för att få rent vatten kallas att destillera och är en separationsmetod för att rena vatten från andra ämnen så att det går att dricka. 

Materiel: 2 stycken E-kolvar, färgat vatten, tändstickor, brännare, tratt, slang, 2 stycken muffar, 2 stycken stativ, en hållare

Utförande: 1) Vi tog en E-kolv som vi fyllde med 100 ml färgat vatten. 

2) Vi tog fram brännaren och lade den under stativet. 

3) ) Vi tog fram två stativ som vi ställde bredvid varandra. 

4) Vi satte fast E-kolven i stativet genom att sätta fast muffen i stativet och hållaren  genom att spänna. 

5) Sedan satte vi fast E-kolven i hållaren genom att spänna fast den i hållaren. 

6) Efter det så tog vi fram en annan E-kolv som spändes fast i hållaren och hållaren spändes fast av muffen som också spände fast stativet. 

7) När vi hade gjort det satte vi en tratt på kolven med det färgade vattnet. 

8) Vi satte ytterligare en tratt på den andra E-kolven. 

9) Sedan tog vi en kort slang och stoppade in den i de båda trattarna. 

10) Vi tog sedan fram tändstickor och satte på gasen på brännaren som visade tagit fram. 

11) Sedan skruvade vi upp värmen.

12) När vi hade ställt brännaren under trådnätet med den ena E-kolven på lät vi det stå och koka upp.

Resultat: Det kom lite rent varmt vatten eftersom att ångan som steg uppåt blev till vatten i den andra E-kolven där vi inte kokade upp något vatten och i den första E-kolven blev bara det färgade i själva vattnet kvar. 

Slutsats: Att man med hjälp av att koka upp blandning i någon form av behållare och sedan fånga in ångan i en annan form av behållare kan få helt rent vatten vilket gör destillering till den säkraste separationsmetoden av smuts, kemikalier och andra bakterier, men också till den dyraste. Det som dock också är negativt med destillering är att när man fått ut den rena formen av vatten så är den väldigt varm vilket gör att man måste kyla ner vattnet vilket gör att det tar lite extra tid. När du t.e.x filtrerar kallt vatten behöver du inte kyla ner vattnet efter filtreringen eftersom att du inte förändrar vattnets temperatur när du filtrerar (vilket du däremot gör när du destillerar) men du kan inte vara lika säker på att få ett lika rent vatten som resultat vid filtrering vilket du däremot kan vid destillering.

Felkälla/or: Vi hade inga felkällor denna gång. 

Labbkompis/ar: Hasan 

1 kommentar: