torsdag 23 oktober 2014

Debattartikel

Katastrofala kunskapsnivåer oroväckande!!

År 2000 låg  Sverige signifikant över genomsnittet för OECD-ländernas kunskapsnivå i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Efter det har Sverige blivit sämre i alla tre ämnesområdena successivt för varje gång undersökningen ägt rum vart tredje år genom 2000-talet. 2012 hade kollapsen fullbordats. I PISA-undersökningen 2012 kunde man tydligt se att svenska 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap låg under OECD- ländernas genomsnitt i PISA-undersökningen. Men varför har då Sverige rasat så mycket i kunskaper bland 15-åringar under de senaste åren? Jo, kunskapskraven är för låga, lärarna för få, klasserna för stora och en för liten ambitionsnivå bland eleverna vilket resulterat i fler lågpresterande elever.

För det första framgår det klart och tydligt i PISA-rapporten 2012 att 25 av 34 länders 15-åringar besitter högre kunskaper i matte, och naturvetenskap än svenska 15-åringar. Resultatet från PISA-undersökningen 2012 visar också på att 19 länder är bättre än svenska 15-åringar på läsförståelse. För det andra kan man i resultatet från PISA klart se att nederlaget i matematik är likadant för alla 9:or i hela i Sverige. I läsförståelse och naturvetenskap tappar dock pojkar mer än flickor men de lågpresterande eleverna hamnar mest på efterkälken i naturvetenskap och läsförståelse. Till råga på allt så visar resultatet att 20% av alla svenska 9:or inte når upp till basnivå i läsförståelse. Det är alltså en nivå som man minst bör klara av för att kunna klara sig vidare i vuxenlivet. Den mängden har ökat med 5 procentenheter på 12 år. Både flickor och pojkar tappar i läsförståelse men killarna tappar mest och de lågpresterande tappar allra mest i läsningen. Av den här faktan kan man dra en slutsats: Pojkar är sämre läsare än flickor och besitter inte lika mycket kunskaper i matematik och naturvetenskap genomsnittligt.



I en liten PISA-undersökning från 2014 kan man se att svenska 15-åringar till och med ligger under OECD:s genomsnitt i problemlösning. Svenska 15-åringar är duktiga på att lösa de simpla statistiska problemlösningsuppgifterna men de har mer bekymmer med de mer komplicerade interaktiva problemlösningsuppgifterna. Men hör de klena resultaten i problemlösning ihop med de skrala resultaten i matematik, läsförståelse, och naturvetenskap? Ja det gör de, för att dåliga ämneskunskaper resulterar i dåliga problemlösningar då denna undersökning också visar på att andra länder med goda ämneskunskaper också är duktiga problemlösare.


Jag tycker att man måste ta itu med detta katastrofala problem. För om man inte gör det så kommer inte många ungdomar få en bra utbildning. Får inte många ungdomar en bra utbildning så kan de inte få ett jobb för att man idag i alla yrken måste ha någon form av utbildning för att bli rekryterad. Om man sedan inte kan få ett jobb kan man inte tjäna några pengar. Följden av det blir att man inte kan betala mat för sig själv, betala för sin bostad m.m. Följaktligen måste många ungdomar börja leva på socialbidrag, men då hjälper man inte till i utbyggnaden av samhället eftersom att man inte betalar någon form av skatt till skatten. Det innebär också att man måste betala pengar på socialbidrag till alla de arbetslösa istället för att lägga de pengarna som utbyggnaden av kvalitén på den svenska skolan, vården för de äldre vilket bromsar upp uppbyggnaden av det svenska samhället.

Vad ska man då göra för att lösa de här högst allvarliga problemen? Jo man måste satsa på att få in mer resurslärare som skall finnas som stöd för de svagare eleverna i skolan. Man ska ha mindre klasser med mer lärare mera lärare så att alla barn kan få den tid och hjälp de behöver och förtjänar. För att rekrytera nya lärare bör man höja lärarlönerna. Man borde låta eleverna fritt bestämma hur de skall lära sig så mycket som möjligt så länge de lär sig det läraren vill att eleverna skall lära sig och under den tidsramen läraren givit. Då skulle troligtvis fler elever tycka att det är roligt att ta till sig nya kunskaper eftersom de själva får bestämma hur de skall gå tillväga. En annan lösning är att börja gör fler studiebesök där man kan lära sig om ett visst ämne. För det första skulle det vara ett roligt och lärorikt sätt att lära sig något nytt på ett lite annorlunda sätt. 

Jag anser också att man måste höja kunskapskraven kraftigt. För det första skulle det leda till att fler elever skulle anstränga sig för att få ett visst betyg. Därmed skulle de höjda kunskapskraven tvinga elever att få ett bredare register av kunskaper för att uppnå ett visst betyg. Politiker skulle börja satsa mer på skolan är ytterligare en lösning för att vissa av de lösningar jag nämnt skall kunna förverkligas och de är dessutom själva valda av folket för att representera folkets vilja och styra Sverige. Föräldrar till elever skulle även börja belöna sina barn för ett flitigt skolarbete och ge sina barn något som de verkligen vill ha om de arbetar hårt i skolan och skaffar sig nya kunskaper. Det belöningssystemet skulle då stimulera barnen på ett väldigt positivt sätt till att arbeta flitigt i skolan. Sist men inte minst måste elverna själva förstå vad som händer om man inte arbetar flitigt och får en bra utbildning och vilka förödande konsekvenser det kan få för dem själva och det svenska samhället i framtiden.

Av Filip Andelic, elev på Skogstorpsskolan, Falkenberg. 



tisdag 21 oktober 2014

Blogginlägg Marco Polo

E1) En handelsvägg via land till Asien upptäcktes när denna man gjorde denna fantastiska upptäckt. Råvaror, matvaror, religionen och kulturen i denna kontinent upptäcktes. Naturen på denna kontinent upptäcktes också genom denna världsförändrande upptäckt.

2) I Fjärran Östern (Länder som ligger söder om Ryssland men öster om Mellanöstern såsom Japan, Kina, Sydkorea, Nordkorea, och Thailand m.m) 

3) Denna upptäck genomfördes under 1271 till 1275 när denna man kom fram till Kublai Khans sommarresidens i nuvarande Beijing. 

4) 200 munkar, Marco Polo, Marco Polos pappa, och Marco Polos farbror genomförde denna resa. 

5) De genomförde denna resa med karavan.

6) För att Marco Polos pappa och farbror tidigare varit i Kina och när de kom hem från sin resa år 1269 hade Kublai Khan som var ståthållare i nuvarande Beijing sagt åt Marco Polos pappa att samtala med påven så att påven kunde sända ut lärda européer som behärskade den kristna religionen och de sju konsterna så att man kunde debattera med de lärda européerna om den kristna religionen var så vida överlägsen den kinesiska egentligen. Därför reste Marco Polo till Kina ed sin pappa och farbror år 1271 vid endast 17 års ålder.


2) Att Marco Polo ville upptäcka en ny del av världen kan ha varit en orsak till att han genomförde den här resan till Fjärran Östern, hur människor i den delen av världen levde, vad de arbetade med under dagarna, och vilka kläder de hade på sig till exempel. Ytterligare en viktig orsak till att göra den här resan är att lära sig hur andra människor filosoferar och tänker kring livet och livets mening och vilken tro de har och varför de har den tron de har och försöka övertyga människor i Fjärran Östern om att kristendomen är den "rätta" religionen. Och på så sätt få dem att konvertera till kristendom. 

Att ta reda på vilka livsmedel som fanns i fjärran östern som man inte hade i Europa kunde vara en anledning för Marco Polo att göra denna långa resa till Fjärran Östern. Han skulle dessutom när han var i Fjärran Östern kunna se vilka matvaror man hade i Europa som man inte hade i Asien och på så sätt börja bedriva handelGenom denna handel kunde man då till och influera också Europa med matkulturer från Fjärran Östern såsom att börja odla frukter som man hade i fjärran östern eller börja plantera träd med olika kryddor som ursprungligen kom från länder i Fjärran Östern genom att i det sammanhanget också förstå i vilket klimat livsmedel måste växa i för att kunna överleva. Ytterligare en orsak till att man utfört denna resa kan ha varit för att kunna ta med sig olika nya kunskaper och erfarenheter om hur man kan använda de här råvarorna från naturen för att förenkla för sig själv i sitt egna liv och som kan användas i olika sammanhang som man inte hade någon aning om tidigare för att kunna förenkla det för många människor i Fjärran Östern.

Dessutom kan en orsak vara att man tar med sig nya uppfinningar från Fjärran Östern som inte fanns i Europa, till exempel boktryckarkonsten, kompassen, och krutet. Idag har man fått en jättestor nytta av kompassen då det hjälper att navigera för olika människor på sjöfartyg så att de kan åka ut olika håll. Krutet hjälpte till med att kunna utvinna råvaror i naturen genom att till exempel spränga i berg för att kunna få fram bauxit, koppar o.s.v men idag används dynamiten för att utvinnandet av bergmetaller. Marco Polo kan ha gjort en sådan resa för att förskaffa sig nya kunskaper och erfarenheter om hur man kan bota olika skador eller sjukdomar med hjälp av mediciner eller metoder för botning som man kan ha fått med sig från Asien och förstå hur man kan framställa olika slags mediciner med hjälp av olika råvaror från naturen. 

 Med hjälp av Marco Polos så kunde man influera Europa med olika maträtter såsom spaghetti, och pasta som dessutom gjorde att det italienska köket växte som var en matvara som Marco Polo tog med sig till Europa. Idag kan man se att tack vare att Marco Polo tog med spaghetti och pasta till Europa så fick det italienska köket på senare tid också pasta carbonara och spaghetti bolognese som två av de många olika spaghetti/pasta rätter som kännetecknassom italienska.
 Spaghetti och pasta är en tjockare version av nudlar som man åt och fortfarande äter väldigt mycket av idag i Fjärran Östern och i hela världen idag. Man tog med sig apelsinen från Fjärran Östern till Europa och började odla i Europa vilket gjorde att man fortsatte låta sig influeras av olika frukter som kom från Asien. Apelsinen odlades från början i Sydostasien och apelsin betyder just äpple från Kina vilket visar på att den från början kom från Kina. Man började också då förstå att man i Europa kunde börja odla apelsinen i varmare klimat såsom i subtropiskt klimat som finns i Europa. Den positiva effekten av att Europa influerades av apelsinen var att apelsinen innehöll väldigt mycket C-vitamin. Brittiska sjöfarare fick sedan under 1400-talet sjörbjugg väldigt ofta. Det innebar till exempel att man fick ont i tandköttet och mycket blödningar i tandköttet. En brittisk doktor vid namn James Lind kom sedan på att man kunde använda lime som också innehåller en del C-vitamin för att bota skörbjuggen. Limen innehöll dock alldeles för lite C-vitamin för att bota skörbjuggen så man bytte ut den mot citronen och apelsinen som också innehåller C-vitamin fast i högre halter. Så tack vare att Marco Polo tagit med sig apelsinen till Europa från Kina och Fjärran Östern så kunde man i Europa ta vara på de viktiga vitaminer apelsinen innehöll för att i framtiden till exempel bota skörbjugg som förekom väldigt ofta bland många sjömän på havet. En väldigt positiv effekt av Marcos resa var att man kunde ta med sig olika viktiga uppfinningar såsom kompassen, krutet, porslinet, stenkolet och boktryckarkonsten som kom att betyda väldigt mycket för Europa i framtiden. Med hjälp av kompassen kunde till exempel spanska och portugisiska sjöfarare ute på havet orientera sig så att de kunde åka ut olika färdriktningar när de skulle ut och erövra ny mark. Med hjälp av krutet kunde man utvinna olika råvaror från naturen genom sprängning av berg med hjälp av krutet. Med stenkolet kunde man värme hus mycket snabbare än vad man kunde med trä som användes tidigare vilket innebar att man kunde få härlig, skön värme mycket snabbare än tidigare. Det är också av de här anledningarna som man förr i tiden hade många hus som hade det lågt i tak. Många hus hade det förr i tiden mycket lågt i tak för att bevara värmen som kom från träet eller stenkolet som man senare kom att använda.Marco Polo sägs också ha kommit med en flaska gjord av porslin från Kina till Venedig i slutet av 1200-talet. Man började inte att tillverka porslin i europa förmäns 1700-talet då man i Europa tidigare inte kommit underfund med hur man tillverkar kol och idag är man medveten om att det är lera som formas till en tallrik till exempel och bräns sedan efter själva formningen. Det positiva med porslinet var ju att tallrikar gjorda av porslin är lätta att diska, de tål en del värme, det är väldigt exklusivt,det utstrålar en härlig glans och det är väldigt hygieniskt med porslin. Det som dock är väldigt negativt med det är att det är väldigt skört och går väldigt simpelt sönder vilket innebär att man måste vara väldigt försiktig när man använder porslin. 

torsdag 16 oktober 2014

Labbrapport Linser

Labbrapport Linser

Uppgift: Vi skulle ta reda på vad som hände med ett paralellt strålknippe när det passerat en konkav respektive en konvex lins. 

Hypotes: Jag trodde att ljuset skulle sprida sig när det passerade den konkava linsen och samla sig när den passerat den konvexa linsen.

Kemikalier: Det fanns inga kemikalier i denna laboration. 

Material: Vi använde spänningskub, en optisk bänk, 4 stycken muffar, en lampa, lins +12,  en spalthållare, en spalt med 5 vågräta öppningar, en konvex linsmodell, en konkav linsmodell, och en bildskärm med klämma. 

Utförande: 1) Vi tog spänningskuben och satte i kontakten i vägguttaget så att den fungerade. 

2) Vi tog fram den optiska bänken och spände fast lampan med en muff på 0 på den optiska bänken. 

3) Vi la in kabeln från spänningskuben i lampan så att lampan började lysa. 

4) Vi spände fast lins +12 (en konvex lins) på 13 på den optiska bänken med en muff. 

5) Vi spände sedan fast spalthållaren med en muff. Vi satte fast spalten med de 5 linjerna på spalthållaren som vi hade satt på nummer 16 på den optiska bänken. 

6) Sedan satte vi bildskärmen på nummer 30 på den optiska bänken. 

7) Vi justerade linsen +12 och skärmen så att man såg tydliga parallela strålar komma på skärmen från lampan. Vi justerade också spalthållaren och spalten så att ljuset gick igenom spalten med 5 vågräta öppningar.

8) Vi satte in en konkav lins mellan spathållaren och bildskärmen för att se vad som skulle hända med ljuset när det passerade en konkav lins. 

9) Slutligen gjorde vi samma sak med en konvex lins mellan spathållaren och bildskärmen för att se vad som skulle hända med ljuset när det passerar en konvex lins. 

Resultat: När ljuset gick igenom den konkava linsen så spred det sig och blev större. När det parallela ljusknippet passerade en konvex linsen blev bilden på bildskärmen mindre och ljuset samlade sig. 

Slutsats: Det blir så för att när en lins har en viss form så bryts ljuset på ett visst sätt om den inte kommer emot en 90 graders vinkel så bryts ljuset för att det går från luft till glas. Sedan så sprider sig ljuset när linsen är smal på mitten och lite tjockare i sidorna (som en konkav lins är) och ljuset samlar sig när linsen är tjock på mitten och smalare i sidorna (som den konvexa linsen är). Vi hade lins +12 som är en positiv lins även om vi också hade en konkav och konvex linsmodell för att illustrera vad som skulle hända med ljuset när det passerat ögat då ögat rent naturligt har en positiv lins.

Felkälla: Vi hade ingen felkälla. 

Labbkompis/ar: Hasan, Jakob, och Edi.




torsdag 9 oktober 2014

Demokrati frågor. Fråga 3 och 4

3) Det är ett väldigt svårt parlamentariskt läge för att när valresultatet kommit ut efter valet 2014 så hade varken Alliansen (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna) eller De röd gröna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) eller Sverigedemokraterna fått majoritet av svenska folkets röster. Man måste ha majoritet i valet för att få majoritet av platserna i riksdagen för att få igenom sina förslag eftersom att det alltid är riksdagen som tar det sista avgörande beslutet om propositioner och motioner. Men socialdemokraterna fick mest röster i valet och fick då bilda regering. Stefan Löfven fick då en väldigt tuff uppgift- att bilda en regering som får igenom sin politik. Löfven valde att bilda regering med Miljöpartiet och tillsammans har de 138 mandat i riksdagen. Där försvårade Stefan Löfven det ännu mera eftersom att han kunde ha valt att ta med Vänsterpartiet i regeringen och då få en starkare minoritetsregering. Visserligen hade han inte fått majoritet ändå men en starkare regering och en svagare opposition men Vänsterpartiet hade varit stenhårda med att inte samarbeta med några borgerliga partier i en regering ledd av Stefan Löfven och därför nobbade Löfven Jonas Sjöstedt. Men för att få majoritet måste man minst ha 175 av 349 platser i riksdagen för att majoritet men Stefan Löfvens regering har bara sammanlagt 138 mandat i riksdagen. Alltså har Löfven bildat en minoritetsregering som kommer att få det svårt att genomföra sin politik eftersom att hela 211 mandat är i opposition och förmodligen hela tiden kommer att rösta ner regerigens förslag (propositioner) eftersom att de sex andra oppositionspartierna inte vill se Sverige styras med en socialdemokratisk och miljöpartistisk politik utan med sin egna politik, Alltså måste Löfven försöka att kompromissa med andra partier utanför regeringen för att få igenom sina förslag i riksdagen. Ingen av de oppositionspartierna får majoritet riksdagen när deras egna ledamöter röstat för deras förslag och då kommer Sverigedemokraterna och avgör vem  som får majoritet alliansen eller regeringen för att även om alliansen eller regeringen får Vänsterpartiet på sin sida så får ingen av alliansen eller regering med Vänsterpartiets hjälp majoritet i riksdagen och då fäller Sverigedemokraterna avgörandet såvitt man inte bryter blockpolitiken i Sverige och andra partier blocköverskridande samarbetar. Men Sverigedemokraterna lär inte samarbeta med alliansen eller regeringen eftersom att dessa båda inte vill något annat än att isolera de och de lär absolut inte samarbeta med Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna kommer då att avgöra om det blir en politik som alliansen vill ha, eller som regeringen vill ha i olika beslut i parlamentet. En annan risk med Löfvens minoritetsregering är att om ingen i riksdagen får igenom majoritet för sina förslag så kommer man inte kunna styra Sverige eftersom att inget förslag skulle få en majoritet i parlamentet och då kan man inte utföra det i praktiken eftersom att man måste få majoritet i riksdagen för att få igenom sina beslut för att riksdagen alltid fattar de avgörande besluten. Alltså skulle Sverige ha samma allianspolitik som under förra mandatperioden fastän alliansen inte längre sitter i Rosenbad!!! Då blir ju den enda skillnaden i Sverige att riksdagen inte ser ut likadant som tidigare och att vi byter regering men ingen förändring i hur Sverige skall styras som ju är meningen vid ett regeringsskifte. Då är risken för omval väldigt stor om man inte har någon form av politik som styr Sverige och då inte Sverige går framåt så bör man ha omval för att hoppas att det största partiet kan bilda en majoritetsregering som kan få igenom alla sina förslag i riksdagen och kunna styra Sverige med sin politik utan att det skall bli så krångligt med allt kompromissande med alla andra partier och en blandad politik som man kanske inte vill ha. 

4) Man har satt åldersgränsen vid 18 år för att när man är 18 år så är man vuxen. När man är vuxen så är det mer frågor som berör en själv såsom jobb, skatter, juridik, bostadsbyggande, trafiken o.s.v. Dessutom så har man när man är 18 år förmodligen väldigt mycket mer kunskap om hur politik fungerar och hur komplext det faktiskt är med politik. När man är 18 år kan man mycket mer detaljerat veta vad det kommer att innebära om ett visst parti skulle styra i Sverige. Vuxna människor har på vissa punkter mer skyldigheter än vad barn har såsom att betala bostadshyran, köpa in mat, dryck och kläder, att tjäna pengar, tvätta kläder, laga mat o.s.v och därför förtjänar man som vuxen 18-åringar att få rösta för att man får en rättighet genom att ha en skyldighet som inte barn under 18 år har. 

måndag 6 oktober 2014

Demokratifrågor fråga 1, och 2

Demokrati frågor 

1) Jag har valt att prata om skolan och skolundervisningen som jag tycker är väldigt viktig. Skolan är viktig för att den berör mig väldigt mycket eftersom att jag går i skolan. Skolan är också väldigt viktig för att det är i skolan som man lär sig saker som man kommer att ha nytta av hela livet ut och vilken kunskap man får så att man kan rusta sig genom en utbildning. En gymnasiebehörighet, en högskolebehörighet. Vilket yrke man får, och därmed hur ens försörjning blir i framtiden. Skolan är också en viktig fråga för mig för att Sverige i PISA-undersökningen halkat efter till att hamna på 38:e plats jämfört med att ligga på 6:e plats för bara några år sedan. Sverige har alltså raserat från att ligga en bra bit över OECD ländernas genomsnitt till att ligga under OECD genomsnittliga kunskaper för 15 åringar i det egna landet. Det är inte alls bra om kunskapsnivån i genomsnitt inte är så hög nationellt och fortsätter rasa som det har gjort de senaste 14 åren. Det visar på att den svenska skolan har halkat efter rent kunskapsmässigt och det i speciellt matematik, läsförståelse och naturvetenskap under de senaste åren. 

Varför blir skolresultaten då sämre så här drastiskt? Ja en anledning kan vara till att elever som har det svårt i skolan inte får tillräcklig med hjälp av resurslärare. Problemet kan också vara att klasserna i skolan är för stora så att inte läraren hinner med att hjälpa alla elever och då kanske inte eleverna lär sig eller förstår det som förväntas av dem. Det kan alltså då vara brist på läraren. Att kunskapskraven inte verkar vara så höga i Sverige så gör det att man inte måste anstränga sig lika mycket och kunna lika mycket för att få ett visst betyg i skolan. Vissa elever kanske inte känner sig motiverade till att arbeta flitigt i skolan för att kunna få en bra utbildning och därmed ett bra yrke eftersom att de inte riktigt förstått vad som kommer hända om man inte har en bra utbildning och blir arbetslös för att man inte kan få något jobb. Vissa elever kanske då inte heller har ambitionen att sikta på att få ett högre betyg utan satsar bara på att få ett E istället för att åtminstone satsa på att få ett C eller B eller A i skolan för att det räcker med de betygen för att komma på gymnasiet och precis klara sig för att få ett yrke.

En konsekvens kan vara att man inte ens klarar grundskolan och inte kommer in på gymnasiet för att fortsätta vidare studier. Men om du väl där inte skulle ha tillräckligt med kunskaper i grundskolan kan då inte fortsätta på högskolan/universitetet för att fördjupa dig ännu mer för att få en riktigt bra utbildning om det område det du vill arbeta inom och vilket yrke du vill bli. Fast även om du skulle klara universitetet man idag i de allra flesta fall ha någon yrkesutbildning för att bli anställd på ett företag och få ett arbete för att kunna ta hand om sig själv med mat, kläder, bostad e.t.c. Men om man inte har tillräckligt med pengar så måste man leva på socialbidrag. Om allt flera ungdomar blir arbetslösa och tvingas leva på samhällets pengar så betalar man istället de som inte har något arbete istället för att de ska arbeta och betala in skatt för att man ska kunna betala skatt för uppbyggnaden av samhället. Då blir det till slut så att det knappt kommer in skattepengar och då kan man inte bygga upp samhället och då blir det inte bra för då kommer skolmaten till exempel inte gratis eftersom att mathanteringen i skolan inte får tillräckligt mycket med pengar för att laga mat till barnen på skolan. Det innebär att många familjer som kanske inte har de ekonomiska resurserna inte kan betala skolmaten och även om de får tillräckligt i socialbidrag så kanske inte den maten som man kan betala tillräckligt näringsrik för att man skall orka. Alltså blir det inte så bra av att den svenska skolan halkar efter internationellt om ungdomar inte får en bra utbildning så får de det väldigt svårt att få ett arbete. Men idag måste man i de allra flesta fall ha någon yrkesutbildning för att bli anställd på ett företag och få ett arbete för att kunna ta hand om sig själv med mat, kläder, bostad e.t.c. 


Hur skall man då lösa det här problemet? Man borde i Sverige ha längre skoldagar med mer lektioner i svenska, matematik, engelska, NO, och SO varje vecka så att man skulle ha mer lektionspass och hinna med att arbeta inom olika teman och arbetsområden inom dessa väldigt viktiga ämnen för att få en bredare allmänutbildning och mera kunskaper. Att ha med datakunskap som ett ämne är väldigt viktigt då vi lever i IT-revolutionen och behöver hänga med i IT-utvecklingen i samhället och då man numera använder mycket elektroniska apparater så är det bra att lära sig flera djuptgående funktioner inom datateknik. 

Vad ska man då göra för att få bukt med det här problemet? Man skulle kunna höja lärarlönerna för att locka mer personer till att bli resurslärare i skolan. Man höja kunskapskraven för att kunna få ett visst betyg och då måste man åtminstone anstränga sig mera för att få ett visst betyg och försöka göra sitt bästa och förskansa sig ännu mera kunskaper. Man skulle börja med betyg tidigare för att sätta det i ett bra system så att man tidigare kan betygsätta elever så att de kan ändra sina betyg inför sista terminen på 9:an så att alla elever kommer att komma in på gymnasiet. Man skulle i skolan börja att undervisa i engelska mycket tidigare än i 3:an i grundskolan och börja ge ut läxor tidigare med mer fakta så att man skulle behöva lära sig ännu mer i skolan så att man tidigare skulle lära sig engelska för att kunna prata med riktigt fördjupad engelska när man går i högskolan och börja med akademisk engelsks i gymnasiet och i högskolan/universitet. Man skulle utföra fler studiebesök och redovisa vad man lärt sig från de här studiebesöken för sin lärare vilket gör att man inte bara behöver sitta i klassrummet och studera hela veckan ut och in för att motivera elever till att tycka att skolan ska vara viktig och att man ska göra ditt bästa men samtidigt tycka att det är roligt att lära sig och att man på så sätt får en hunger efter nya kunskaper. 

2) Jag tycker att jag har ideologin socialliberalism. Jag tycker att det är viktigt att individen själv får bestämma över sitt liv och att det ska få finnas privata företag, och privata skolor i det svenska samhället. Men jag tycker ändå staten ska kontrollera så att dessa privat företag och skolor prioriterar kvalitet av utbildning, och kvalitet av arbetstagare före vinstjakten. Jag tycker också att det är bra om vi har en fri marknad i det svenska samhället men att också den är fri under reglerade förhållanden. Men jag tycker samtidigt att man skall hjälpa de som har det svårare i samhället genom att man skall betala mer skatter så att de skall få stöd i det svenska samhället som de behöver. Fast man ska i Sverige inte utnyttja det bra trygghetssystem vi har med att man aldrig kommer vara utan pengar eftersom att man får socialbidrag och då klarar att överleva. Samtidigt tycker jag att till exempel alla ungdomar i Sverige har ett ansvar för att i framtiden göra sitt yttersta för att få ett jobb. Men om de misslyckas med det tycker jag att det är bra att staten går in och ger en 90-dagars garanti så att ungdomsarbetslösheten inte blir alldeles för hög och för många ungdomar lever på socialbidrag istället för att jobba och bygga ut det svenska samhället i framtiden. Jag tycker också att det i båda fallen i svenska liberal och socialistiska partier ingår att varje människa får ha vilken religion han/hon vill ha. Jag tycker också det är viktigt med medier som inte är beroende av staten utan får granska och visa vad de vill och säga nästan vad de vill i skriftlig och muntlig form utan att det skall censureras av staten. Däremot tycker jag inte att människor som pratar om hets mot folkgrupp inte skall få organisera sig i det svenska samhället. På den punkten tycker jag staten skall gå in med någon form av påtryckning och se till så att sådant tas upp i domstol för att minska utvecklingen av nasism och rasism i det svenska samhället. Man ska vara fri att få demonstrera med tillåtelse av polisen och att organisera sig men det finns bara vissa grejer som jag inte tycker man får uttrycka offentligt utan att det går ostraffat såsom rasism, fascism och nasism och att man inte får organisera sig i vissa rasistiska eller nasistiska grupper hursomhelst i det svenska samhället!!! Jag tycker att det ska vara ett jämlikt samhälle så att de sociala klyftorna i Sverige växer vilket gör att man knappt får någon försäkring så att man kan klara sig i sitt liv så att man måste tigga mat!!! De kraftiga sociala klyftorna i Sverige är väldigt allvarliga för att en dålig ekonomi kan leda till en sämre hälsa, och utbildning vilket också gör att likvärdigheten i Sverige inte är så bra vilket gör att man bara för att man har det sämre ställt inte riktigt har samma chans att få en bra utbildning, och  en bra hälsa bara för att man har en sämre inkomst vilket gör att samhället inte är så jämställt och där borde de som är höginkomsttagare skulle betala mer skatt för att göra samhället mer jämställt mellan de olika samhällsgrupperna.